Felkészítés egy konkrét prezentációra, előadásra

Prezentációja, konferencia-előadása lesz a közeljövőben? Nem letudni akarja, mint egy kötelező feladatot, hanem alakítani szeretné vele a dolgok menetét? Változást szeretne elérni – gondolatokra, érzésekre és tettekre mozgósítva a hallgatóságát? Mi segítünk!

Melyek a felkészítés legfontosabb lépései?
1. Első egyeztetés

A tervezett előadás körülményeinek tisztázása, meghatározása: cél, főbb üzenetek, hallgatóság (száma, ismeretei, előzetes elvárásai), helyszín, a rendelkezésre álló technikai eszközök, az előadás során használt szoftver (Power Point, Prezi vagy Keynote)

2. Kidolgozás

Az előadás vázának felállítása: a használni kívánt előadás-technikai/prezentációs eszközök meghatározása, az előadás bevezetésének, befejezésének és fordulópontjainak kidolgozása

Kiemelt figyelmet kap: a történet kidolgozása az előadásban.

3. Gyakorlás, próba

Az előadás „finomhangolása”, a részletek pontosítása (a felkészülésnek ebbe a – végső − szakaszába tartozik például a taktikai szünetek beépítése az előadásba)

4. Opcionális: az előadás utáni visszacsatolás, utánkövetés (például videós elemzéssel)
A felkészítés típusai
  • 3−4 alkalmas felkészítés egy konkrét előadásra/prezentációra
  • 1 alkalmas („last minute”) felkészítés egy konkrét előadásra/prezentációra

Megjegyzés: A „last minute” felkészítés során − gyorsan és viszonylag kevés energia-ráfordítással − nagyon sok hibát ki tudunk szűrni. A résztvevőnek ugyanakkor tisztában kell lennie azzal, hogy ez nem helyettesíti az alapos, meghatározott lépésekből álló felkészülést.