Dr. Porkoláb Imre

A katonai stratégia és vezetéselmélet üzleti életben való hasznosítását senki nem műveli azon a szinten, mint Porkoláb Imre, aki a 270 éves múlttal rendelkező Sandhurst-i Királyi Katonai Akadémián végzett, és ezt követően több hazai katonai és civil egyetemen szerzett másoddiplomákat, és PhD fokozatot.

Katonai karrierjét több hadszíntéri szolgálat Irakban és Afganisztánban színesítette, és aktív részese volt a Magyar Honvédség különleges műveleti képességének megteremtésében. A különleges műveleti képességfejlesztés kapcsán a gerillaharc és a terrorellenes hadviselés szakértője, az ehhez kapcsolódó vezetéselméletet – a hagyományostól eltérő küldetés alapú vezetést –, a V.U.C.A. környezetben sikeres változásmenedzsmentet, illetve a szervezeti átalakítás innovatív módszereit és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja, és oktatja.

Nemzetközi karrierje során, a NATO Stratégiai Transzformációs Parancsnokságon teljesített szolgálatot, illetve a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) képviselőjeként három évig a Pentagonban dolgozott. Amerikai tartózkodása alatt elvégezte a Harvard Egyetem felsővezetői tanfolyamát, illetve a Stanford Egyetem szervezeti innováció szakát is és nemzetközi innovációs rendszerek felépítésében vállalt úttörő szerepet. Éppen ezért hazatérve a Magyar Honvédség védelmi innováció terén végzett átalakító munkáját vezette a nemzeti fegyverzeti igazgató kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyetteseként. Oktatói karrierje 2021-ben kezdődött, amikor az MCC Vezetőképző Akadémia igazgatójaként egy a régióban egyedülálló változás-menedzsment program létrehozásával a fiatal tehetségek képzésére helyezte a fókuszát. Rendszeresen publikál a vezetés és szervezetfejlesztés témakörében, vállalati előadóként is aktív, és több TEDx előadása is megtalálható az interneten.

Első sikerkönyve Szolgálj, hogy vezethess! címmel 2016-ban jelent meg, második könyve, A stratégia művészete 2019 májusában, harmadik könyve pedig Vállalati Gerillák: változz-változtass-vezess a káosz küszöbén címmel 2021 októberében látott napvilágot.

Ismerje meg Dr. Porkoláb Imre üzleti világ számára szóló előadásait

A változás ereje: hogyan navigáljunk a VUCA világban?

Hogyan tudjuk a mai komplex környezetben a vállalati teljesítőképességet fenntartani és az egyre gyakoribb válságok ellenére javítani? Hogyan küzdjünk meg a belső struktúrában, vagy a külső környezeti hatásokban jelentkező kihívásokkal, a komplexitással és a kiszámíthatatlansággal? Hogyan navigáljunk napjaink VUCA stratégiai környezetében?

A dinamikusan változó környezet legfontosabb összetevői a technológiai fejlődés és annak az emberi viselkedésre, valamint gondolkodásra és döntéshozatalra gyakorolt hatása, amely folyamatos változást indukál a vállalati környezetben. A szervezetek többsége nem képes lépést tartani ezekkel a folyamatokkal. A jövőben a túlélés formulája eléggé egyértelmű: valaki vagy adaptálódik az egyre gyorsabb ütemben változó viszonyokhoz, vagy végérvényesen lemarad. Ez egyaránt igaz az egyéni adaptációs képességek fejlesztésére, valamint a szervezeti szintű adaptációra.

Az előadás elsősorban a „hatalom alapú tradicionális vezetés” témához kapcsolódó alapvető mítoszok lerombolására, és a vezetői tartós csúcsteljesítmény fenntartására fókuszál, a kiszámíthatatlan (VUCA) környezetben, innovatív döntéshozatali és szervezetfejlesztési módszereket és ötleteket bemutatva.

 • Hogyan lehet fenntartható teljesítménynövekedést elérni az állandósult átalakításban?
 • Hogyan növelhetjük egy csapaton belül a kreativitást, bizalmat, a felelősségvállalást és az elkötelezettséget?
 • Milyen stratégiai megoldások segítik az innováció alapú tartós versenyképesség fenntartását VUCA környezetben?

Tartós csúcsteljesítmény: létezik a sikerrecept?

Milyen hatással van a lassan népbetegségnek számító kiégés az egyéni és a vállalati jóllétre? Hogyan próbálunk küzdeni az egyre növekvő mennyiségű információval, és feladattömeggel? Hogyan hat a teljesítményünkre a kiszámíthatatlan környezet?  Az előadás elsősorban a „energia-menedzsment” témához kapcsolódó alapvető mítoszok lerombolására, és a tartós csúcsteljesítmény fenntartására fókuszál, a kiszámíthatatlan (VUCA) környezetben, innovatív időmenedzsment és vezetői döntéshozatali módszereket és ötleteket bemutatva.

 • Milyen módszerekkel lehet a kiégést elkerülni kiszámíthatatlan (VUCA) környezetben?
 •  Hogyan lehet fenntartható teljesítménynövekedést elérni az állandósult
  átalakításban vitalitás menedzsment módszerek alkalmazásával?
 • Hogyan növelhetjük egy csapaton belül a kreativitást, döntéshozatalt, a flow állapot kiaknázásával?
 • Hogyan kapcsolódnak a hard-skill készségek és a soft-skill attribútumok az agilis mentalitás kialakításában?

Gondold újra az egyéni és szervezeti tanulást!

Melyek lesznek tehát a legfontosabb és „legemberibb” vezetői készségek a jövőben? Hogyan lehet tartósan fenntartani vezetőként a produktivitást az egyre kiszámíthatatlanabb környezetben? Hogyan kell kiválasztani és fejleszteni a a jövő vállalati vezetőit? Miért bukik el a szervezeti kultúrafejlesztési kísérletek 80%-a? 

Eljött az idő, hogy a jövő vezetőiről beszéljünk! Amikor a technológia exponenciális léptékben változik, az ember és a vezető válik egyre inkább központi szereplővé. A digitális-technológiák forradalma, az ipar 4.0, robotizáció, a mesterséges intelligencia olyan ütemben fejlődik, hogy már most úgy érezzük (mi emberek) hogy lemaradunk ebben a versenyben.

Az elmúlt években egyre több kutatás támasztja alá, hogy a biotech megoldások négyszer gyorsabban fejlődnek a technológiánál, éppen ezért a vezetőképzésben ezt a trendet feltétlenül figyelembe kell venni és radikálisan újra kell gondolnunk az egyéni és a szervezeti tanulási folyamatokat!

 • A munkavállalókat és vezetőket érintő legfontosabb kihívásokról, a korunkat leginkább jellemző problémákról, illetve a globális gazdasági-társadalmi trendekről.
 • Azokról a megoldásokról, amelyek a jövő vezetőinek képzését leginkább befolyásolják.
 • A jövő vezetőinek kiválasztásáról és arról a szemléletmódról (szolgáló vezetés, küldetés orientált vezetés) amely leginkább biztosíthatja a szervezeti teljesítőképességet egy kiszámíthatatlan világban.
 • Karakterfejlesztés és készségfejlesztés különbözőségeiről
 • Vállalati stratégiáról (integrált portfólió stratégia) és módszerekről, amelyekkel ezek a vezetői szemléletmódok fejleszthetők.

Vállalati Gerillák: változz-változtass-vezess a káosz küszöbén!

Miképp hozzunk létre olyan vállalati kultúrát, amely megteremti az innováció feltételeit? Hogyan buzdítsunk vezetőként másokat egy innovatív stratégia megvalósítására? Milyen szokások szükségesek ahhoz, hogy megújuljunk egyéni és szervezeti szinten? Honnan inspirálódjunk a kihívások megoldásához, hogy szervezetünk még versenyképesebb legyen?

Tudtad, hogy a legtöbb innnováció nem a startupokból, hanem a lassúnak és nehézkesnek megbélyegzett nagyvállalatoktól származik? Az innovációra mindig egy hollywoodi filmbe illő sikertörténetként gondolunk, pedig mindez távolabb sem állhatna a valóságtól. Porkoláb Imre szerint ugyanis a legtöbb esetben a nagyvállalatoknál dolgozó vállalati gerillák végzik a tényleges innovációs munkát. Ők azok a különcök, akik egyszerre csapatjátékosok és jövőképpel rendelkező, megszállott individualisták, és akiknek újszerű gondolkodásmódot sikerül beilleszteniük egy bürokratikus szervezetbe.

 • A szervezeti változásról szóló előadás betekintést nyújt azokba a kulisszatitkokba, amelyek segítségével sikerül legyűrni az emberek változással szembeni ellenállását.
 • Négy innovátor archetípus (harcos, művész, mágus, törzsfőnök) bemutatásával segít Porkoláb Imre megtöbbszörözni önmagunk és csapatunk teljesítményét, legyen akár szó kreativitásról, hatékonyságról, stressztűrésről, felelősségvállalásról vagy bizalomépítésről.
 • Az előadás a közép- és nagyvállalatok minden szintjén dolgozóknak szól, mivel naponta kell döntéseket hoznunk egy bizonytalan világban, és nemcsak önmagunkat, de a körülöttünk és alattunk lévőket is arra kell motiválnunk, hogy közösen jobbá tegyük a világot.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és kérje Dr. Porkoláb Imre előadásait az Ön vállalatában is